Open Bedrijvendag 2017: Sloopwerken Fordsite Genk.

https://soundcloud.com/user-489972202/open-bedrijvendag-ford-genk

Open Bedrijvendag 1/10/17: Ruim 7500 kijklustigen verzamelden op de oude Ford-site in Genk. Voor heel wat ex-werknemers waren deze sloopwerken erg confronterend en deden bij hen ook ‘iets breken’…Een pakkende reportage…

De stad Genk en de Vlaamse Waterweg nv slaan de handen in elkaar om de voormalige Ford-site om te vormen tot een nieuwe bedrijvenzone met de ambitie om er 2.500 nieuwe jobs te creëren. De herontwikkeling van de voormalige Ford-site wordt ingezet met de huidige sloopwerken.

Meer dan 50.000 ton schroot zal gerecycleerd worden om ruimte te maken voor nieuwe werkgelegenheid en 130.000 containers zullen nooit over onze Vlaamse wegen vervoerd worden.

Open Bedrijvendag; een emotionele ervaring voor ex-werknemers

Niet alleen de troosteloze aanblik van de half gesloopte gebouwen, maar ook
het weerzien van oude werkmakkers maakte heel wat los bij ex-werknemers van Ford Genk.
Zij betreurden het verlies van zoveel jobs, maar anderzijds zagen ze de toekomst hoopvol in, met de komst
van een aantal nieuwe bedrijven op de site.

De totale oppervlakte van de  site bedraagt circa 134 hectare en is zowel via de weg, het spoor als het Albertkanaal goed ontsloten.  Vlaams Gewest, Stad Genk, nv De Scheepvaart en het Agentschap Innoveren en Ondernemen en Flanders Investment & Trade) staken reeds de koppen bij mekaar voor een uitgekiend masterplan voor de herontwikkeling van de site.   Dit masterplan werd bevattelijk voorgesteld tijdens de Open Bedrijvendag.

Een stukje geschiedenis

In 1962 werd de eerste steen gelegd van Ford Genk. Twee jaar later rolde de eerste Taunus 12M van de band.  Vijftig jaar later stopte de band met de Ford Galaxy, Mondeo en S-MAX.   Bemiddeling op het allerhoogste niveau kon niet baten en de productie werd overgeheveld naar het Spaanse Valencia.   4210 werknemers  en 1736 bij de toeleveranciers verloren hun baan.  Velen van hen haalden herinneringen op, zoals u kan horen in de reportage, die werd uitgezonden in Start je Dag op Radio 2 Limburg.

 

Deze vind je wellicht ook leuk

Laat een commentaar achter