Landduinen van Hechtel Eksel worden in ere hersteld.

https://soundcloud.com/user-489972202/landduinen-van-hechtel-eksel-worden-in-ere-hersteld

Over een brede strook van 800 meter lang, worden de oude landduinen van het natuurgebied ‘Den Brand’ weer zichtbaar gemaakt. Acht hectare dennenbos zal gekapt worden, maar de karakteristiekste dennenbomen worden gered door buurbewoners, heemkundige kring, jeugd- en natuurverenigingen. Welke bomen blijven behouden en vooral…waarom?

In Hechtel-Eksel tref je nog de typische landduinen aan.  ‘Wandelende duinen’ worden ze wel eens genoemd en ze kunnen tot 40 m hoog worden.    Lang geleden, toen de Kempen getypeerd werd door grote zand- en heidevlaktes, werden  de dorpen soms ‘verzwolgen’ door oprukkende zandduinen. Om het zand een halt toe te roepen werden er in Hechtel eiken hakhoutstoven aangeplant.  Zo kon het zand minder verstuiven en bleven de dorpen gevrijwaard van zandhopen.

bomen, mijnen en landduinen

De schrale zandgrond was de perfecte voedingsbodem voor dennenbomen.  Die werden dan ook massaal aangeplant. Het hout werd gebruikt om stutten te maken voor de steenkoolmijnen in Limburg.  Jammer genoeg verdween er een stukje unieke natuur.     Met het landduinherstelproject worden de landduinen eindelijk weer in ere hersteld.
Het project krijgt financiële steun van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB). De totale kosten worden geraamd op 161.000 euro, waarvan 128.800 euro gesubsidieerd wordt door de Vlaamse overheid (via ANB). De gemeente draagt 32.200 euro bij in de kosten.

 

Den zandboer van Hechtel

In een eerste fase worden de dennenbomen gekapt.  Boswachter Ulenaers nam een delegatie buurbewoners, leden van de heemkundige kring en jeugd- en natuurverenigingen op sleeptouw.  Zij mochten een aantal karakteristieke dennenbomen ‘redden’.  Meteen gaf hij een woordje uitleg over het project.   Nogal wat mensen hadden zich verzoend met het mooie dennenbos en  hadden twijfels bij de geplande werken.  “De oudere inwoners van Hechtel getuigden: ooit was ‘In den Brand‘ één groot duinengebied. Zelfs Hendrik Conscience schreef in 1880 al over ‘den zandboer van Hechtel’.  Deze landduinen, die er al in de Middeleeuwen lagen, maakten Hechtel Eksel uniek in België.

Laat een commentaar achter