Pompoenregatta in Kasterlee : het filmpje

Dit artikel vind je ook terug onder het menu radioreportages.  Via de link kan je de radioreportage beluisteren.
Op deze pagina kan je de pompoenvaarders  zien ploeteren in hun minder gestroomlijnd vaartuig.  Het filmpje is iets uitgebreider dan de versie die verscheen op de Facebookpagina van Radio 2 Antwerpen.

 

 

 

Voor iemand die de eerste keer neerstrijkt aan de vijver van de Ark van Noë lijkt dit  event een geschifte bedoening.
Vreemd uitgedoste creaturen laten zich in een uitgeholde pompoen zakken en roeien zich te pletter, vurig aangemoedigd door supporters die al even potsierlijk uitgedost zijn.    Het pompoenengenootschap en de Kastelse kajakclub organiseren elk jaar de pompoenregatta en deze keer was het een jubileumeditie.

Pompoenen met pit!

Bij het uithollen van de reuzenpompoenen werden de pitten zorgvuldig verzameld.  Er bestaan plannen om de reuzenpompoen in alle delen van de wereld te kweken als voedingsbron.  Ook als meststof  is deze reuzenvrucht een interessant studie-object.  Dit project wordt met belangstelling opgevolgd door een Vlaamse universiteit.

Fun met een filmpje

Dat er naast deze knotsgekke wedstrijd nog andere leuke activiteiten plaatsvonden kan je bekijken op dit filmpje of deze website.

pompoenregatta

Erg leuk was de pompoenencurling.  Een grappige variant op de echte curling, waar de zware stenen vervangen waren door pompoenen met een houten handvat.  Toegegeven, het grappige gedeelte werd ingevuld door de beoefenaars zelf.  Rare vogels met weelderige pruiken en kostuums uit de garderobe van ‘Alice in Wonderland’.
De Pompoensoep had succes maar in liters uitgedrukt stak het getapte pompoenbier er ver bovenuit.

De regels van de regatta

Je ploeg bestaat uit vier fitte roeiers.   De eerste vertrekt in zijn groenteschip, of was het een fruitschip,  een afstand  van ongeveer 50 meter.  Dan onder een smal waterbruggetje door en 50 m terug naar de start.  Bij terugkomst zonder averij, mag ploeglid twee vertrekken.   De verschillende ploegen nemen het dus tegen elkaar op in een estafettewedstrijd.  De eerste pompoenvaarder die aan wal gaat en zijn roeispaan in een uitgeholde pompoen dumpt, heeft de wedstrijd gewonnen.  Je kan het filmpje in verkorte versie bekijken op de FB pagina van Radio 2 Antwerpen.

 

Deze vind je wellicht ook leuk

Laat een commentaar achter