25 jaar geleden ging de Japanse Tuin open in Hasselt

De Japanse Tuin in Hasselt kwam tot stand dankzij de vriendschapsbanden tussen de steden Itami in japan en Hasselt.
Exact 25 jaar geleden liepen de eerste bezoekers tussen de jonge Japanse esdoorns, die ondertussen uitgegroeid zijn tot oogverblindende bomen.  Reden genoeg om er een bezoekje te brengen. Het interview hield ik met diensthoofd Sara Davidson. Dankzij de prachtige herfstkleuren ging ik er compleet ZEN weer buiten!

Op 20 november 1992 wandelden de eerste bezoekers door de  Japanse Tuin in Hasselt.  ‘Mensen komen er voor de rust, de kleuren en de sfeer.  “Geen overbodige luxe in jachtige tijden” zegt Sara Davidson van de Japanse Tuin.

Welkom in de Japanse Tuin

Rode draad tijdens de feestelijkheden nav. het 25 jarig bestaan, was het Yokoso Festival, wat ‘welkom’ betekent in het Japans. Vandaag maandag 20 november, was de apotheose van  het feestjaar  in het bijzijn van de Japanse ambassadeur in België, de heer Hayashi Hajime.  Het filmpje werd één dag eerder opgenomen, zodat de kijker een impressie krijgt van de rust die er uitgaat van deze bijzonder plek. (FB pag Radio 2 Limburg)

Japanse tuin

Bezoekersrecord

Op 20 november 2017 kon de Japanse Tuin 88.553 bezoekers optekenen, waarmee een vorig record uit ’93 werd verbroken met ruim 15.000 bezoekers.   Zo slaagt de Japanse Tuin erin om haar doelstelling na 25 jaar nog steeds waar te maken:  namelijk wederzijds respect en begrip tussen de steden Hasselt en het Japanse Itami.    Mits ze hun schoenen uitdeden mochten de bezoekers dit weekend plaats nemen op de tatami om zich te laten fotograferen in traditionele kimono.  De historiek van dit Oosterse park werd netjes in beeld gebracht tijdens een overzichtelijke fototentoonstelling.
Helaas gaan de deuren na 20 november onherroepelijk dicht.   Wilt u de Japanse lente zien floreren dan staat u ongetwijfeld op 24 maart 2019 aan de poort voor de opening van de Japanse Tuin.

 

 

Deze vind je wellicht ook leuk

Laat een commentaar achter